Duminică, 31 martie 2019, în Duminica a III-a din Postul Mare (a Sfintei Cruci), cu mila Domnului, ocrotirea Sf. Ioan Rusul și Părintelui Arsenie Boca, am pornit în pelerinajul organizat de Fundația noastră, către Mănăstirea „Sf. Ioan Rusul”, Mănăstirea „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, Mănăstirea „Comana”.
Cel dintâi popas de închinare și participare la Sfânta Liturghie, a fost în Mănăstirea „Sf. Ioan Rusul" din comuna Slobozia, județul Giurgiu.
Aici, am avut binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Dr. Episcop Ambrozie care a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi de diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot părintele diacon Luca Severian, pe seama Capelei "Sf. Doctorii fără de arginți și Sf. Luca al Crimeei" din incinta spitalului orășenesc Bolintin.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a arătat că dacă multora dintre noi ni se pare că propria cruce este mai grea decât a altora, că suntem supuși unor încercări mai grele decât alte persoane, Dumnezeu nu ne împovărează cu mai mult decât putem duce. „Trebuie să Îl urmăm pe Mântuitorul Iisus Hristos, să ne asumăm și să ne purtăm crucea vieții noastre cu răbdare și credință, cu pace și bucurie, așa cum a purtat-o și Hristos, făcându-se ascultător Părintelui Ceresc până la jertfa supremă. Calea Lui Hristos este calea Crucii și Învierii" (sursa )
După ce ne-a miruit Preotul cu Harul cald, ne-am închinat la moaștele Sf.Ioan Rusul, ocrotitorul Fundației Creștine Părintele Arsenie Boca, apoi am fost invitați la masa de prânz, pregătită cu dragoste și trudă de către obștea acestei mănăstiri.
Ne-am continuat călătoria, luându-ne rămas bun de la Părintele Hristofor și de la decorul cu pomi înfloriți, parfumul uşor de flori răspândit la adierea vântului, muguraşii dezmierdaţi de soare pe care anotimpul îndrăgit de toată lumea ni le oferă.
Pornim spre Mănăstirea „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, înființată în anul 2006 când, la putin timp dupa instalarea în scaunul vlădicesc de la Giurgiu, iubitor de viata monahală, Preasfințitul Părinte Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului a hotărât întemeierea unei chinovii de maici, singura din eparhie. Deși aflată în afara zonei Maramureșului, în Mănăstirea „Sfântul Gheorghe” de la Giurgiu, rânduiala slujbelor se săvârșește într-o biserică de lemn executată cu mare măiestrie de meșteri din Bârsana Țării Maramureșului.
Pictura interioară este realizată în stil neo-bizantin și zugrăvește importantele evenimente din istoria mântuirii neamului omenesc, icoane vechi de peste 200 de ani înfățișând scene biblice petrecute cu 2000 de ani în urmă, alcătuiesc catapeteasma care desparte altarul de naos.
Pașii de pelerin ne poartă către următorul popas duhovnicesc: Mănăstirea „Comana”, unde am avut prilejul de a-l întâlni pe Părintele Ghelasie, viețuitor și ghid al acestui lăcaș, care ne-a împărtășit cuvinte de folos și ne-a purtat cu ochii minții în istoria poporului nostru.
Mănăstirea Comana este ctitorită de Vlad Ţepeş în anul 1461, ca o mănăstire-cetate.
Locul pe care a fost înălţată era odinioară o insulă în mijlocul mlaştinilor, iar accesul se făcea pe o poartă aflată în nordul incintei, după ce se traversa un pod de lemn, uşor de incendiat la vreme de primejdie. Mănăstirea Comana s-a aflat în centrul atenţiei în timpul luptelor antiotomane din 1657-1662, precum şi în vremea războiului ruso-austro-turc din 1768-1774. Afectată de războaie şi de proastă gospodărire, mănăstirea s-a degradat treptat.
În anul 1728, este închinată Patriarhiei Sfântului Mormânt din Ierusalim, de către Nicolae Mavrocordat. Prin această închinare, mănăstirea începe să-şi piardă din averi şi moşii. După secularizarea averilor mănăstireşti din 1863, călugării greci părăsesc Comana. De la această dată nu s-a mai făcut nicio reparaţie timp de peste 100 de ani, toate moşiile fiind expropiate, iar mănăstirea devenind biserică parohială a satului. La 1877, în timpul Războiului de Independenţă, Prefectura judeţului a fost găzduită în localul fostei mănăstiri. La sfârşitul secolului trecut locuia într-o aripă arendaşul moşiei, iar în cealaltă funcţiona Şcoala satului. În anul 1932 se construieşte în incinta Mănăstirii Comana Mausoleul Eroilor căzuţi în primul război mondial în luptele de pe Neajlov, după indicaţiile marelui istoric Nicolae Iorga, din anul 1919.
Biserica, grav afectată de cutremurele din 1977 şi 1986 a fost consolidată în întregime în 1988 – 1990, urmând ca în anii următori să fie repictată. Biserica, grav afectată de cutremurele din 1977 şi 1986 a fost consolidată în întregime în 1988 – 1990, urmând ca în anii următori să fie repictată.
Timpul zboară și ne îndeamnă să ne îndreptăm pașii către autocar, iar noi ne desprindem cu greu de încărcătura spirituală a acestui loc.
Pentru fiecare om, participarea la Dumnezeiasca Liturghie este un lucru de mare preţ, în special duminica şi în zilele de sărbătoare. Încărcaţi cu pacea şi bucuria sfăntă a acestei zile de primăvară, pornim spre casă așteptând cu nerăbdare următorul pelerinaj organizat de Fundația noastră.
Mulțumim dlui. Vasile Arcanu pentru frumoasele imagini surprinse la evenimentul desfășurat în Mănăstirea „Sf. Ioan Rusul”.
Mai multe imagini din acest pelerinaj, găsiți aici.
În următoarele rânduri vă împărtășim câteva dintre impresiile participanților la acest frumos pelerinaj:
Orice prilej de întâlnire, într-un pelerinaj reprezintă un moment de bucurie și dragoste frățească, iar la încheierea pelerinajului ne gândim deja, la următoarea întâlnire...(Elena și Mihai)
O decizie de moment a dus la bucuria unei împliniri de a petrece Duminica Sfintei Cruci, în post, rugăciuni și plimbare în afara Bucureștilor.
Cu urechile am auzit rugăciuni și slujba frumos cântată la Mănăstirea „Sf. Ioan Rusul”;cu privirea și gândul ne-am îndreptat capul spre arta picturii la toate cele trei lăcașuri sfinte;cu inima și sufletul nostru de români ne-am bucurat de momentul de istorie de la „Mausoleul Eroilor căzuţi în primul război mondial în luptele de pe Neajlov” și Muzeul Mănăstirii Comana.
Am fost de asemenea încântați de primirea frumoasă în grupul Fundației Creștine Părintele Arsenie Boca și cu siguranță ne vom mai înscrie și în alte pelerinaje. Doamne, ajută! (Mihaela, Claudia, Georgeta, Cristian Sandu, Sofian Valentin).
Sunt Sofian și este primul pelerinaj la care am participat. Nu mă așteptam să fie așa fain, dar chiar m-am simțit extraordinar de bine (mai ales la manastirea-cetate, datorită ghidului absolut genial). Dacă voi mai avea ocazia să merg, nu voi refuza deloc.(Sofian)
O zi minunata, afli într-o zi cât ai citi în 1-2 luni! (Maria și Constantin).
Mi-e sufletul plin de bucurie și mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru românii frumoși întâlniți în cale! (Viorica și Georgeta)
O mare bucurie sa te simți mai aproape de Dumnezeu. (Maria și Monica)
Am petrecut o zi minunată! O zi de sărbătoare, cu Părinți buni, cu oameni doritori de bucurie! Mulțumim pentru toate cele primite în sufletele noastre, să ne fie de folos multă vreme! Cu recunoștință, Lucia Stănescu.