HRISTOS S-A ÎNĂLȚAT!
Pe 25 mai 2017, la orele 17:40, în generoasa sală Mircea Eliade a Bibliotecii Naționale, au început să apară primii invitați și participanți ai evenimentului nostru aniversar intitulat „TREPTE SPRE COTA 90”.
Ce moment ar fi fost mai potrivit pentru a omagia eroismul românilor, viața lor jertfită poporului român și acestui tărâm binecuvântat de Dumnezeu, România, decât Ziua Națională a Eroilor care se sărbătorește de Sfânta Sărbătoare a Înălțarii Domnului?
Continui cu rândurile scrise de doamna Daniela Georgescu, prezentă pentru prima dată la un eveniment organizat de noi, căreia îi mulțumim pentru participarea și impresiile sale sincere și sensibile:
„Mă pregăteam să merg la evenimentul anunțat de Fundația Creștină Părintele Arsenie Boca, al eroilor veșnici, fie în viață, fie adormiți. Era primul eveniment al fundației la care participam. Aveam emoții. Cu 10 minute înainte de a pleca la întâlnire, m-am uitat peste un email. Primisem o icoană a Părintelui Arsenie Boca foarte cunoscută, pe care o văzusem de nenumărate ori. Când am văzut icoana am simțit o pornire de neoprit: să-l desenez pe Părinte. În același timp, eram presată și de faptul că trebuia să mă pregătesc să merg la eveniment. Nu mai conta nimic. Știam că aveam câteva creioane pe la birou. Le-am căutat în grabă, nu le-am găsit. Pierdeam timpul, așa că m-am hotărât să-l desenez cu ce aveam la îndemână, un pix.
Și am inceput.
Conturul, barba, mustața, gura, ochii. Sigur că nu semăna, dar eu mă străduiam să le fac dintr-o pornite ilogică, irațională, imposibil de oprit. Nu mă întrebam de ce trebuie să fac asta, făceam ascultare. Făceam ascultare de Părintele Arsenie Boca, pentru că simteam în toată inima și mintea mea că vrea sa-mi arate că e cu mine, că vrea să mă facă să mă simt ca un copil care trebuie să învețe să deseneze, să scrie singur, parcă! «Hai încearcă!», auzeam în minte, în inimă și pornirea devenea tot mai puternică. Mă deruta faptul că știam că nu o să semene cu Părintele, dar în același timp eram hotărâtă să mă străduisec din toate puterile să răspund acelei porniri care nu ținea cont nici de eșec. L-am luat în calcul, dar nu conta. «Ce dacă nu iese bine?, îmi spunea acel glas. Mie o să-mi placă oricum. Important e să încerci, să faci ascultare.»
Și am desenat, până ce mi-a sunat telefonul. Venise un prieten să mă ia cu mașina și să plecăm la eveniment. Desenul a rămas neterminat, desigur. Faptul că nu semăna nici pe departe cu Părintele era previzibil. Doar gura era apoape identică cu cea din icoană. Când am intrat în sala în care se ținea evenimentul, văd mare, aceeași icoană a Părintelui Arsenie Boca. Dintre zecile de icoane, tocmai pe aceasta o primisem și eu pe email direct în inimă. Numai că în momentul în care am intrat, Părintele Arsenie Boca râdea, iar gura nu mai era dreaptă, ci avea colțul stâng ridicat într-un zâmbet larg și parcă zicea, glumind: «Of, ai facut-o și pe asta, tu cu talentul tău! Ai văzut ce-a ieșit?» Râdea de mine ca un părinte de copilul sau, care a facut o boacănă.
Așa a început prima întâlnire cu membrii Fundației Creștine Părintele Arsenie Boca. Seara a fost extraordinară, foarte emoționantă. Domnul Dan Lucinescu, președintele fondator al Fundației, se afla undeva sus, sus de tot, la «cota 90», pe un podium la care a ajuns cu Dumnezeu, încercat ca aurul. Tot la o cotă înaltă a fost un alt sărbătorit, Părintele Nicolae Bordașiu, la fel de încercat și el. Duhul acelei seri era al dulceții celor negrăite, deși rostite: «Cuvinte vii». Toți cei care au vorbit au trăit cele povestite până la incandescență, până dincolo de negrăita lor dulceață.” (Daniela Georgescu)
Invitații la eveniment au primit cadou din partea scriitorului Dan Lucinescu câte o carte din cele două apărute la Editura Arsenie Boca în ediție aniversară: „Lupta” și „Jertfa”. Prezentarea acestora a început cu o introducere de excepție: cuvântul domnului dr. Iosif Niculescu, într-un film realizat în anul 2008 la lansarea primei ediții a cărții „Lupta”. La finalul filmului, ochii noștri pluteau în apa sărată a lacrimilor citind pe ecran următoarele:
„În cel de-al doilea război mondial, peste 700 000 de ostași români și-au dat viața, în îndepărtata Rusie, pentru reîntregirea hotarelor strămoșești. DUMNEZEU a inclus sacrificiile lor în Sfânta Iconomie Divină, binecuvântând această JERTFĂ și revărsînd roadele ei peste neamul românesc. Să îngenunchem smeriți la mormintele nevăzute, rugându-ne cu lacrimi în ochi pentru iertarea păcatelor noastre și odihna lor întru Împărățiile Iubirii.” (Dan Lucinescu)
Despre „Jertfa” – anii din închisorile comuniste – a făcut referire Părintele Nicolae Bordașiu precum și dl Dan Lucinescu, răspunzând, spre finalul evenimentului, la întrebările pe care dl Cristian Filip i le-a adresat din partea unor membri ai fundației. Domnul Dan Lucinescu a impresionat prin răspunsurile sale de o caldă sinceritate, încărcate cu o deosebită dragoste de Dumnezeu. „Trăind cu Dumnezeu în gând și inimă, mereu, nu ești nicicând în situația de a face compromisuri”, a spus domnia sa.
Peste două zile, pe 27 mai, de ziua Sf. Ioan Rusul - care ne este ocrotitor alături de Părintele Arsenie Boca, fundația noastră avea să împlinească 8 ani de activitate. Dl. Cristian Filip, președintele fundației și membru fondator al acesteia, a vorbit pe scurt despre proiectele din acești ani. După derularea unui film care a ilustrat activitatea fundației în acest interval de timp, au luat cuvântul dna Anca Tănase și dna Maria Rebedia. Cuvintele lor pline de emoție au exprimat sentimente și trăiri pe care le-au avut de-a lungul timpului, căci cele două doamne sunt membre ale fundației din anul 2009. Ne-am regăsit în ceea ce s-a povestit, mare parte dintre noi am ajuns la fundație datorită Părintelui Arsenie Boca și lucrării sale tainice în viața fiecăruia dintre noi. Nădăjduim ca noi toți să fim la înălțimea dragostei cu care Sfântul Părinte Arsenie Boca ne îndrumă pașii spre și pe Cărarea Împărăției.
Domnul Ionel Rusei, al treilea membru fondator al fundației, un creștin de o deosebită smerenie și bunătate, un om de o noblețe și onestitate remarcabile, ne-a îndemnat, la finalul expunerii sale, să nu uităm niciodată să dăruim din timpul, bunurile și bucuriile noastre celor din jurul nostru, să nu pierdem niciodată ocazia de a-i ajuta pe ceilalți. Apoi a amintit despre șansa extraordinară a fundației de a primi binecuvântarea și de a-l fi avut alături, la început de drum, pe Părintele Iustin Pîrvu. De asemenea, dl Ionel Rusei a amintit despre oamenii valoroși cu care fundația a lucrat de-a lungul timpului, membri sau prieteni ai fundației: dl Dan Lucinescu, dna scriitoare Ileana Toma, dna academician Aurelia Bălan Mihailovici și, desigur, dl Cristian Filip, ”motorul” care propulsează fundația spre înainte, spre îndeplinirea obiectivelor sale.
Au fost acordate, pentru contribuții și merite deosebite, 5 plachete cu titlul MEMBRU DE ONOARE al Fundației Creștine Părintele Arsenie Boca distinșilor: Academician Aurelia Bălan Mihailovici, Pr. Prof. Mihai Florian Dragomir, Pr. Prof. Nicolae Bordașiu, Pr. Arhimandrit Antim David, Teologul Florin Duțu. Fiecare dintre domniile lor a fost prezentat în câteva cuvinte de dl Cristian Filip și apoi au luat cuvântul povestind câteva dintre amintirile cu privire la Sfântul Părinte Arsenie Boca, fiind aplaudați de către toți cei prezenți în sală.
Domnul Cristian Filip a ținut să mulțumească tuturor celor care lucrează în fundație, angajați și voluntari, prieteni sau susținători ai proiectelor noastre.
În acest cadru aniversar au fost omagiați președintele onorific al fundației, dl Dan Dumitru Lucinescu, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani și Pr. Prof. Nicolae Bordașiu la frumoasa vârstă de 93 de ani. Viața este generoasă cu cei care trăiesc cu credință și nădejde în Dumnezeu; noi, toți cei prezenți, am fost onorați că am putut să le urăm mulți ani sănătoși și ajutor de la Dumnezeu în următorii ani ai vieții.
După seara de joi, domnul Nicușor Gliga, răspunzând invitației noastre la eveniment, a scris în buletinul său, Vopana, următoarele:
„Mai sunt eroi de altădată, din vremurile trecute ale secolului XX, unii peste 90 ani, pe care Dumnezeu îi ţine, încă, să facă şi dovada unui altfel de eroism, acela de a dezveli tot adevărul ca să-l spună tuturor într-o lume în care eroismul de fond, de esenţă este marginalizat.
Un astfel de erou, încă printre noi, este şi dl. Dumitru (Dan) Lucinescu (n. 21 mai 1927 - ) care, de la vârsta de 21 de ani (24 aprilie 1948), de pe băncile facultăţilor de Matematică şi Fizico-Chimie, Iaşi, este «selectat» şi trimis la şcoli speciale ale vieţii, condamnat de Tribunalul Militar Iaşi la: 15 ani muncă silnică pentru crimă contra ordinii sociale; 10 ani de muncă silnică pentru delict de uneltire; 8 ani muncă silnică pentru instigare contra ordinii sociale; 5 ani muncă silnică pentru colportare de materiale scrise interzise. A executat o detenţie de 15 ani la Târgu-Neamţ, Iaşi, Suceava, Jilava, Piteşti, Gherla, Aiud. După eliberare, muncitor sudor şi operator technician ultrasunete, absolvă cu nota maximă Facultatea de Mecanică din Bucureşti (1975). Devine ulterior lector, autor de cărţi tehnice, inventator şi, în ultima parte a vieţii şi autor de cărţi de investigaţie istorică, pentru dezvelirea adevărului, cum este şi volumul «Lupta», ediţie aniversară, Editura Arsenie Boca, 2017, din care am extras datele.
Ȋn ciuda vicisitudinilor, în ciuda luării peste picior de către intelighenţia globalistă, sunt mulţi români, acasă şi departe de ţară, care ţin de Dummnezeu şi luptă. De aceea am convingerea fermă că, sub pojghiţa eroismului de imagine,
Eroi au fost, eroi sunt încă
Şi-or fi în neamul românesc!
Căci rupţi sunt ca din tare stâncă
Românii orişiunde cresc.
(Pui de lei)
Românii care ţin de Dumnezeu şi luptă.” (Nicușor Gliga)
Îi mulțumim mult dlui Nicușor Gliga pentru prezența sa la eveniment și pentru aceste cuvinte inspirate și pline de speranță la adresa dlui Dan Lucinescu și a viitorului neamului nostru.
De asemenea, mulțumim dlui Ștefan Filip, membru al fundației noastre, precum și fiului său, George Filip pentru dragostea, talentul și efortul cu care au pregătit și realizat filmele și fotografiile prezentate la eveniment și în timpul acestuia.
Mulțumiri conducerii Bibliotecii Naționale pentru acest parteneriat și angajaților bibliotecii pentru generozitatea, grija, competența și atenția cu care ne-au înconjurat asigurând buna desfășurare a evenimentului.
Vă mulțumim mult, tuturor celor care ați dorit să ne fiți alături, vă așteptăm să ne fiți aproape și la următoarele evenimente!
Film eveniment
Mai multe imagini de la eveniment