<Pr Nicolae Bordașiu primind titlul de Cetățean de onoare al Comunei Săcădat; Săbolciu, 2 sept 2018
„Spuneți-mi, amurgul dumneavoastră, cum îl vedeți?
Frumos, ca un curcubeu cu multe culori în care toate amintirile ți se proiectează spre un viitor liniștit ca să fie trecerea din această viață în cealaltă cu multă ușurință și cu pace sufletească și de la mine și de la cei din jurul meu.” (Emisiunea „Profesioniștii”, 2016)
Nu e ușor să cuprinzi în câteva fraze un caracter complex, un om de o inteligență aparte, cu o memorie fenomenală, cu un delicat și profund simț al limbii și al bunului simț! Un om care știa să te înțeleagă dincolo de cuvinte, indiferent dacă îi vorbeai în română sau alte limbi străine, care știa să te liniștească cu un zâmbet sau cu o mângâiere blajină. Un om înduhovnicit, preot, un slujitor al lui Dumnezeu întemnițat în închisorile comuniste între anii 1955-1964.
Părintele a mărturisit că, „oricât au fost de grei, în cei 9 ani de temniţă, nu s-a gândit niciodată că îşi va găsi acolo sfârşitul cel lumesc, ba chiar ştia sigur că nu se va întâmpla aceasta. A crezut cu toată tăria în cuvintele Pr. Arsenie Boca, cel care l-a sfătuit, în momente de grea cumpănă, pe când se ascundea prin Banat de prigonitorii săi: «Nu pleca în Iugoslavia. Vei fi închis, dar nu vei muri în închisoare!». Credinţa în Dumnezeu şi cuvintele profetice ale prietenului şi sfătuitorului său, Pr. Arsenie Boca, i-au dat Părintelui Bordaşiu putere să lupte cu necredinţa comunistilor, să-şi depăşească barierele fireşti ale trupului şi să facă neputincioase toate încercările ateilor de a-l birui şi a-l supune”. Părintele Nicolae Bordașiu a fost unul dintre duhovnicii cei mai iubiți și apreciați ai României contemporane.
Anul acesta, de Sf. Andrei, Părintele Nicolae ar fi sărbătorit 49 de ani de la hirotonirea sa ca preot. Părintele Profesor Dumitru Stăniloae a fost îndrumătorul său la lucrarea de doctorat susținută la Facultatea de Teologie. În 2017, anul comemorării apărătorilor Ortodoxiei din anii comunismului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a conferit Părintelui Nicolae cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, „Crucea Patriarhală”, pentru mărturisirea credinței în Hristos în timpuri foarte grele. Părintele Nicolae Bordașiu mai primise aceeași
distincție de la ceilalți patriarhi anteriori, P.F. Patriarh Justinian și P.F. Patriarh Teoctist. A făcut parte, în mai multe legislaţii, din Adunarea Eparhială şi Permanenţa Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştiului. A fost distins cu rangul de Iconom stavrofor de către P.F. Patriarh Justinian şi apoi şi de către P.F. Patriarh Teoctist. După moartea părintelui Galeriu (2003), este numit paroh al Bisericii Sf. Silvestru până în anul 2010.
<În imaginea alăturată: cele trei Curuci Patriarhale pe care Părintele Nicolae Bordașiu le-a primit de-a lungul timpului
În această toamnă, în binecuvântata zi de 2 septembrie 2018, Părintele Nicolae Bordașiu a reușit să aducă la lumina cunoașterii noastre omagiul său de iubire și recunoștință pentru eroii din satul natal al Sfinției Sale, Săbolciu. Aceștia și-au dăruit viața apărării țării și credinței ortodoxe în timpul celor două războaie mondiale, numele lor fiind înscrise pe Monumentul Eroilor din sat. Un alt monument, al Marii Uniri, dedicat Sfinților Părinți care au luptat și chiar și-au jertfit viața pentru
credința ortodoxă și pentru Marea Unire de la 1918, străjuiește curtea casei natale a Părintelui Nicolae Bordașiu, ca un obstacol în calea trecerii timpului și a uitării. „Puține sunt satele care se pot mândri că au mărturia dorului de a face o singură țară frumoasă.”, spunea Părintele Nicolae la sfințirea acestor monumente.
Membru de onoare al Fundației Creștine Părintele Arsenie Boca, Părintele Nicolae Bordașiu a fost prezent la numeroase întâlniri si evenimente organizate de noi de-a lungul timpului. Nu de puține ori, domnia sa ne-a povestit despre felul în care Părintele Arsenie Boca l-a ajutat atunci când era urmărit de securitate și l-a protejat cu prețul libertății sale, despre modul profund de trăire în Hristos a Părintelui Arsenie Boca și influența covârșitoare a acestuia asupra vieții sale, Pr. Arsenie Boca având o întâlnire cu Pr. Gheorghe Bordașiu (tatăl Părintelui Nicolae) chiar în casa familiei din Săbolciu.
Imaginea alăturată: Pr. Nicolae Bordașiu (alături de Pr. Mihai Dragomir) la acordarea plachetei si titlului de Membru de Onoare al Fundației Creștine Părintele Arsenie Boca, 25 mai 2017
*Părintele Nicolae Bordaşiu, membru al grupării Rugul Aprins, a fost întrebat ce este «Rugăciunea inimii» sau «Rugăciunea lui Iisus» și să încerce să explice însemnătatea acestei rugi, cât mai simplu, pentru oamenii mai puţin avizaţi în dogma creştin ortodoxă. Părintele a zâmbit şi a spus: „Dar lucrurile sunt uşor de înţeles, nu e nimic complicat. Tocmai acesta e miracolul cu această rugăciune. «Rugăciunea inimii» este un mod de a practica rugăciunea lui Iisus spunând cuvintele pe care vameşul din pilda Mântuitorului le-a rostit: Doamne, milostiv fii mie, păcătosul! Acum, devenind creştini, rostim: Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul! Aceasta este o rugăciune pe care părinţii filocalici, părinţii pustiei, au început să o rostească neîncetat până când întreaga minte este golită de patimi şi inundată de bucuria rugăciunii lui Iisus sau a inimii.Toată lumea, toţi cei care aud despre ea, au impresia că este cine ştie ce ritual complicat, or părinţii isihaşti ne-au arătat şi învăţat să urmăm învăţăturile Mântuitorului, care spune că atunci când ne rugăm să nu bolborosim cuvinte multe ca făţarnicii, ci rugăciunea să fie simplă. Din practica părinţilor pustiei şi filocalici s-a văzut cât este de binefăcătoare această formă de rugăciune şi de aceea a pătruns şi în lumea laică, a credincioşilor mireni, şi o poate rosti oricine, oricând dar nu fără îndrumarea unui duhovnic, deoarece poate aduce şi oboseală sufletească“, a explicat părintele profesor Nicolae Bordaşiu.* ( * Fragment preluat și adaptat din articolul „Rugul Aprins, gruparea ortodoxă care a pus pe jar Securitatea. Interviu cu preotul Nicolae Bordaşiu, supravieţuitor al mişcării”, adev.ro/pbdrra)
Părintele Nicolae Bordaşiu spunea că „dacă tăria rugăciunilor noastre s-ar fi putut vedea, închisorile ar fi părut un rug arzând spre Dumnezeu".
<Imaginea alăturată: Părintele Nicolae Bordașiu în Biserica Sf. Silvestru, foto targulbisericesc.eu
Ca unul dintre tinerii „Rugului aprins”, peste ani, Părintele Nicolae a reaprins dragostea de Dumnezeu în sufletele multora dintre noi, a întețit focul acesteia, ne-a ajutat să devenim, la rându-ne, torțe de lumină, adevăr și credință, părintele fiind bun duhovnic dar și pedagog, profesor experimentat cu multă dragoste și răbdare. Părintele Nicolae iubea într-adevăr oamenii, era un trăitor al spuselor sale: „Pe ce se sprijină cu adevărat viața noastră este iubirea”.
Imaginea alăturată: Pr. Nicolae Bordașiu alături de Dl Cristian Filip la dubla lansare a cărților „Descoperirea unei taine” și „Adusu-mi-am aminte, Doamne”, 23 febr. 2017, eveniment organizat de Fundația Creștină Părintele Arsenie Boca >
Cu siguranță, reîntâlnirea dintre Părintele Arsenie Boca și Părintele Nicolae Bordașiu a avut loc deja, după cum părintele Arsenie ne-a promis celor care l-am cunoscut pe pământ sau ne-am închinat la mormântul Sfinției Sale de la Prislop. Acolo unde nu este nici durere, nici suspin, nici întristare ci doar viață fără de sfârșit, noi, românii, ne-am câștigat încă un rugător plin de iubire și compasiune. Iubirea sa pentru Dumnezeu și pentru noi, românii, fiii săi duhovnicești, depășește spațiul și iese din legile timpului. Este perla de mare preț a sufletului său curat și viu în eternitate.
Pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale si ale tuturor Sfinților Tăi, odihnește, Doamne, sufletul părintelui nostru drag, Nicolae Bordașiu!