1ABM


0ABM30 martie 2017, orele 18:00
Intrând aici, în
generosul și frumosul Paraclis Patriarhal, Biserica Sf. Elefterie Nou, rămânem întotdeauna înmărmuriți privind frumusețea picturii Părintelui Arsenie Boca din altarul bisericii. Cu 24 de ore înainte, rostită aici, rugăciunea către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu de la finalul Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul era încă prezentă în memorie:


”...Cetatea ta păzește-o, Preacurată Născă­toare de Dumnezeu; că în ti­ne aceasta cu credință împărățind, în tine se și întărește, și prin tine bi­ruind, înfrânge toată încercarea, de­zarmează pe vrăjmași și îndreptea­ză pe supușii ei...” 

În seara zilei de 30 martie 2017 s-a lansat o carte care vine să ridice slavă Domnului nostru, iisus Hristos, pentru transformările pe care, cu ajutorul Său și datorită iubirii Sale, societatea omenească le-a cunoscut de-a lungul timpului: ISTORIA CULTURII ȘI CIVILIZAȚIEI CREȘTINE. Cartea a fost scrisă cu deosebită iubire, eleganță și cunoaștere de doamna profesor Aurelia Bălan Mihailovici, Doctor în istorie medievală (bizantologie), autoare a numeroase cărţi şi articole, premiată în mai multe rânduri de Academia Română.


Mulțumim Bisericii Sf. Elefterie Nou, părintelui
 prof. dr. Ulican Valer, Parohul Bisericii, pentru bunăvoința acordată găzduirii evenimentului nostru.

2ABMPărintele prof. dr. Ulican Valer a rostit alături de noi toți cei prezenți rugăciunea Tatăl nostru și a binecuvântat evenimentul nostru, subliniind faptul că aici, în această biserică, în ani 59-61, Părintele Arsenie Boca a fost pictor secund alături de pictorul Vasile Rudeanu. Deși din motive impuse la vremea aceea, numele părintelui duhovnic și pictorului Arsenie Boca  a fost plasat în anonimat, luminoasa și deosebit de frumoasa icoană din absida altarului este pictată de Părintele Arsenie Boca.
Vorbind apoi despre autoarea cărții, doamna Aurelia Bălan Mihailovici, părintele Valer a subliniat faptul că anul trecut, în noiembrie, a fost lansat aici un alt volum cu mesaj creștin al distinsei doamne, ”Grecia creștină”. autoarea fiind un creștin deosebit de sensibil, cu aplecare spre lucrurile profunde.

3ABMApoi au luat cuvântul ceilalți invitați. Teologul dr. Costion Nicolescu - cu care doamna Bălan Mihailovici se întâlnește des la Biserica Doamnei, având amândoi același părinte duhovnic - a schițat mai întâi, în câteva fraze, bucuria pe care amintirile unor întâlniri binecuvântate ți-o aduc în suflet, căci, cum spunea domnia sa cu un alt prilej, ”farmecul vieţii stă, în mare măsură, în întâlnirile pe care le izbuteşti, în calitatea însoţirilor pe care ele ţi-o aduc..”  Apoi a prezentat, foarte bine documentat, cartea ISTORIA CULTURII ȘI CIVILIZAȚIEI CREȘTINE, spunând că este scrisă ca o adevărată enciclopedie, un prim pas către o cercetare mai aprofundată apoi a acestui domeniu.„Autoarea și-a propus o temă extrem de vastă, numai și dacă ne gândim la istoria civilizației și culturii creștine, de 2.000 de ani, din spațiul nostru, fără să men­ționăm și alte zone culturale di­ferite sau areale etnice. A fost o muncă extrem de dificilă ca să poți să construiești într-un spațiu limitat această mare întindere. Cartea are un stil plăcut, nu e o carte uscată, ci plină de viață, din care răzbate glasul unui om de știință, de statură academică, dar care este și omul mărturisitor din Biserică”, a spus teologul Costion Nicolescu.

4ABMÎn cuvântul său, pr. conf. dr. Gheorghe Holbea, enumerând scrierile Părintelui Prof. Stăniloaie, spunea că operele esențiale ale domniei sale au fost publicate după vârsta de 75 de ani, lucru care poate fi explicat prin faptul că, după o anumită vârstă, oamenii pot face anumite conexiuni care sunt o dovadă a înțelepciunii lor, o stare spirituală profundă. Și doamna Aurelia Bălan Mihailovici, deși este mai tânără decât părintele Stăniloaie la vârsta acelor capodopere tipărite, posedă această ”tinerețe fără bătânețe a spiritului”. 
Profesorul Teodor M. Popescu constata că istoria bisericii era prezentată în mod obișnuit ca o realitate aparte de istoria universală și doamna Aurelia Bălan Mihailovici tocmai acest lucru arată în cartea sa, că istoria bisericii nu este o realitate aparte de istoria universală. Biserica ortodoxă  nu era nicidecum o ane-
xă a imperiului bizantin ci, dimpotrivă, este cea care a construit această cultură și această civilizație, istoria bisericii ortodoxe, istoria creștinismului nu este o parte, un sector al istoriei universale, ea este însăși istoria universală sub toate aspectele ei.

„Această carte a fost con­cepută inițial ca un curs pentru studenții de la Universitatea Creștină «Dimitrie Cantemir». Pentru că volumul a avut succes, s-a reeditat și pentru pu­blicul larg, iată, a apărut o ediție nouă, revizuită și completată. Prin această lucrare am vrut să se cunoască istoria credinței creștine care a înflorit și s-a dezvoltat în Europa.  Europa, în primul rând, a fost creștină și avem extraordinare vestigii și mărturii ale credinței, și această reapariție vrea să intre în casele multora și să le explice exact ce înseamnă prezența Bisericii creștine pentru noi, ca europeni”, a spus prof. dr. Aurelia Bălan Mihailovici.
5ABMSpre finalul evenimentului, dl. Cristian Filip, Vicepreședintele fundației noastre, a mulțumit doamnei Bălan Mihailovici,  tuturor invitaților și în mod deosebit gazdei noastre, pr. prof. Ulican Valer.

Evenimentul  s-a încheiat cu o sesiune de autografe pe care toți cei prezenți le-au primit cu multă afecțiune din partea autoarei, dna Aurelia Bălan Mihailovici.
Mai multe imagini de la acest eveniment  
Cartea se găsește în magazinul nostru de carte la prețul de 45 de lei ambele volume, aici. 

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.