Din seria „Pro Memoria – Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”
DAN LUCINESCU - O viață trăită la cote maxime
Fondator și Președinte de onoare al Fundației Creștine Părintele Arsenie Boca
Fost deținut politic, om de știință, scriitor
Joi, 25 mai 2017, orele 18:00, vom fi cu toții alături de dl Dan Lucinescu, Președintele de Onoare al fundației noastre, la aniversarea celor 90 de ani de viață. Evenimentul va avea loc la Biblioteca Națională a României, sala Mircea Eliade (Bdul Unirii nr. 22).
La eveniment vom avea bucuria să ne întâlnim și cu alți invitați ai domniei sale, membri și prieteni ai fundației noastre. Va fi un buchet aniversar de discuții pe marginea întregii sale vieți și a realizărilor de-a lungul anilor și vom participa, de asemenea, la lansarea edițiilor aniversare ale cărților JERTFA și LUPTA, scrise de dl. Lucinescu.
Evenimentul nostru se desfășoară într-o zi de mare sărbătoare creștină, ÎNĂLȚAREA DOMNULUI și, în același timp, o altă mare sărbătoare națională: ZIUA EROILOR - comemorarea eroilor neamului nostru.
Domnul nostru, Iisus Hristos, să binecuvânteze evenimentului nostru și să răsplătească jertfa atâtor români care au luptat și au pierdut ani sau viața toată pentru ca noi azi să trăim într-o Românie unită și liberă!
Vă așteptăm cu drag!
Dumitru Dan Lucinescu s-a născut la 21 mai 1927 în Botoşani.
A fost arestat la 24 aprilie 1948 şi condamnat la 15 ani muncă silnică pentru activitate anticomunistă.
A fost închis la Târgu Neamţ, Iaşi, Suceava, Jilava, Piteşti, Gherla, Văcăreşti şi Aiud, fiind coleg de celulă cu părintele Iustin Pârvu în închisoarea Suceava.
„La 16 ani deţineam toate brevetele de zbor, la 20 eram student la Facultăţile de Matematică şi Fizică din Iaşi, iar la 21 eram deţinut politic torturat în penitenciarul de la Suceava. Sucevei i-a urmat «iadul» de la Piteşti, cea mai cumplită închisoare din lagărul comunist”, ne mărturiseşte dl. Dan Lucinescu.
A trecut prin „reeducarea” de la Piteşti, fiind martor şi victimă a torturilor inumane din această închisoare, dar a avut puterea să revină şi să devină cercetătorul de numele căruia se leagă invenţii şi brevete din domeniul tehnologiilor ultrasonice, magnetoscopice şi de analiză spectrală.
„Ultrasunetele sunt similare cu lumina care îşi pierde din intensitate cu cât înaintează în distanţă, iar la un moment dat nu mai vezi pentru că este divergentă. Mi-am spus atunci că dacă ultrasunetele se comportă la fel ca lumina, şi vin cu o oglindă convergentă şi tai fasciculul, focalizarea se va face în punctul în care energia este maximă. Tehnologia asta a fost folosită la construcţia ecografului şi a tuturor aparatelor pentru identificarea sexului fătului. Aparatele emit ultrasunete, dar se pierd în stratul de grăsime al abdomenului, iar dacă focalizezi şi focalizarea merge până se reflectă în altceva decât în grăsime, vezi fătul”, a explicat savantul Dan Lucinescu.
Membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Uniunii Scriitorilor din Suedia, este autorul a numeroase cărţi pe teme istorice, filosofice şi autobiografice, dintre care amintim:
- „Spre război”, „Lupta”, „Jertfa”, „Întoarcerea din Neguri”, „Sfârșit de lumi”,
- „Ștefan cel Mare și Sfânt”, „Voievodul”, „Mircea”, „Căderea Imperiului Bizantin”,
- „Spania”, „Din Scandinavia la Pontul Euxin”, „Impresii din Grecia și Anglia”, „Impresii din Israel ”,
- „Ancorare în Absolut”, „Omul – Creație Divină”, „Depășirea Condiției Umane”, „Efemeritate și Divin”, „Homo planetarius”, „Depăşirea condiţiei umane”, „Destine”, „Aspiraţii”,
- „Părintele Arsenie Boca - un Sfânt al zilelor noastre”.