În data de 27.07.2011, la Radio România Actualităţi, în emisiunea ”Semnături Celebre”, domnul Dan Lucinescu, Președintele de Onoare al fundației noastre, a oferit un interviu foarte frumos despre cartea pe care am lansat-o de curand, "Întoarcerea din neguri". Vă invităm să-l ascultaţi aici (click).
Mai jos aveti textul aparut cu aceasta ocazie pe site-ul Radio România Actualităţi.

Inventatorul şi scriitorul Dan Lucinescu

Inventatorul şi scriitorul Dan Lucinescu, supravieţuitor al închisorilor comuniste, un preţios mărturisitor - e invitatul unei seri de sărbătoare, de ziua Sfântului Pantelimon -mare mucenic şi tămădiutor. 
Student fiind a fost condamnat la 38 de ani de închisoare.

Dumitru Dan Lucinescu a executat detenţia de 15 ani la închisorile de la Târgu Neamţ, Iaşi, Suceava, Jilava, Piteşti, Gherla si Aiud.

A fost coleg de celulă în închisoarea Suceava cu părintele Iustin Pârvu.

A trecut prin "reeducarea” de la Piteşti, fiind martor şi victimă a torturilor inumane din această închisoare, dar a avut puterea să revină şi să devină cercetătorul de numele căruia se leagă invenţii şi brevete din domeniul tehnologiilor ultrasonice, magnetoscopice şi de analiză spectrală.

Iniţiator al editurii Siaj unde au aparut şi volumele "Lupta", "Jertfa" şi "Întoarcerea din neguri" , invitatul de astă seară al Mihaelei Helmis este membru fondator al Fundaţiei Creştine Părintele Arsenie Boca, văzută ca un instrument care să concretizeze renaşterea poporului român şi îşi înţelege viaţa ca dar şi datorie.

Sursa: Romania actualitati 0
0
0
s2sdefault

Simpozion la centenarul naşterii marelui duhovnic:

Arsenie Boca,
omagiat la Sâmbăta de Sus

Împlinirea a 100 de ani de la naşterea părintelui Arsenie Boca a fost marcată la Sâmbăta de Sus printr-un simpozion dedicat vieţii şi lucrării misionar-pastorale ale unuia dintre cei mai mari duhovnici ai Bisericii Ortodoxe Române. Mărturiile celor care l-au cunoscut şi prezentările legate de viaţa lui s-au împletit cu momentele artistice.
Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus a găzduit, în perioada 24-26 septembrie 2010, un simpozion dedicat împlinirii a 100 de ani de la naşterea părintelui Arsenie Boca. Evenimentul organizat de aşezământul monahal braşovean, în colaborare cu Fundaţia Creştină Părintele „Arsenie Boca” din Bucureşti, a adunat ierarhi, preoţi, monahi, oameni de cultură şi intelectuali care l-au cunoscut pe cel supranumit „Sfântul Ardealului”.  

Sâmbătă, 25 septembrie, în Aula Academiei „Mitropolit Acad. Dr. Antonie Plămădeală” de la Sâmbăta de Sus, au avut loc sesiunile de comunicări, în cadrul cărora s-au adus mărturii importante despre viaţa şi activitatea marelui duhovnic din Ardeal. Deschiderea simpozionului a fost făcută de stareţul mănăstirii braşovene, arhimandritul Ilarion Urs, care a mulţumit participanţilor şi invitaţilor pentru eforturile depuse în organizarea evenimentului. 

0
0
0
s2sdefault

În urma lansării pachetului „Mari voievozi” la Cluj-Napoca, Ziarul de Cluj a publicat un articol despre personalitatea domnului Dan Lucinescu, pe baza interviului pe care l-a luat mentorului nostru.

00007337_large

Poveste din „închisoarea îngerilor”

Unul dintre supravieţuitorii „iadului” de la Piteşti a relatat la Cluj cum a descoperit sistemul de focalizare a fasciculului de ultrasunete, folosit actualmente în identificarea sexului fătului. Dan Lucinescu, unul dintre puţinii savanţi români recunoscuţi pe plan internaţional şi rămas în viaţă după crunta reeducare aplicată deţinuţilor politici de către torţionarii penitenciarului Piteşti, a povestit la Cluj fascinanta istorie a supravieţuirii şi paşii care l-au dus către una dintre cele mai importante descoperiri ale modernităţii: ecograful.

0
0
0
s2sdefault

Dragi prieteni, domnul profesor Mihai Floarea, membru al fundaţiei noastre, a publicat în revista „Eclessia Euxina” o frumoasă prezentare a cărţii „Voievodul”, scrisă de mentorul nostru, domnul Dan Lucinescu.

VOIEVODUL
Vă invităm cu drag să o lecturaţi!  

IMG_7776_Small

Imagine de la Lansarea cărţii „Voievodul”, scrisă de Dan Lucinescu

Cartea "Voievodul" se gaseste in magazinul nostru, aici.

O nouă carte: Voievodul de Dan Lucinescu

Cu o prietenie mişcătoare, dl. Dan Lucinescu şi-a întîmpinat în seara de joi, 24 septembrie 2009, cu zîmbetul pe buze, cuvinte calde, strîngeri de mînă şi cîte o îmbrăţişare, pe fiecare dintre invitaţii la evenimentul organizat în clasica sală a Uniunii Scriitorilor din Calea Victoriei de către Fundaţia Creştină „Părintele Arsenie Boca“. N-a fost unica abatere de la secile lansări de carte cu care laicitatea ne-a obişnuit. Spre plăcuta mea surprindere, nici reporterii criticaţi în ultima recenzie din paginile publicaţiei noastre, dedicată lansării cărţii Ştefan cel Mare şi Sfânt, n-au mai tulburat manifestarea cu aceeaşi cutezanţă. Însă cea mai importantă pricină pentru care scriem aceste rînduri despre cele petrecute la data menţionată o constituie perspectiva literar-creştină din care e privită viaţa lui Mihai Viteazul.

0
0
0
s2sdefault

Viaţa de după gratii a unui fost deţinut politic


Scriitorul Dan Lucinescu este unul dintre supravieţuitorii generaţiei de la 1948 a foştilor deţinuţi politici. A fost condamnat la 15 ani de muncă silnică pentru activitate anticomunistă în închisorile din Târgu Neamţ, Iaşi, Suceava, Jilava, Piteşti, Gherla, Văcăreşti şi Aiud.
Jertfa şi lupta lui Dan Lucinescu, ajuns astăzi la vârsta senectuţii, reprezintă doar un fragment din fila de istorie scrisă de generaţia sa, pe care cei mai mulţi contemporani o tratează fără consideraţie. Multora le este foarte greu să priceapă gestul acelor tineri care au acceptat lucid sacrificarea propriilor vieţi pentru un crez suprem - Dumnezeu şi neamul. Astăzi, scriitorul Dan Lucinescu spune că a rezistat pentru „demnitatea generaţiei mele. Eu am simţit că aşa trebuie să fac. Nu era nici o îndoială. Indiferent de risc, acesta era drumul meu. Iar dacă ei mă omorau (n.r. - comuniştii), nu îmi păsa“.
 

„Eu sunt creştin, nu criminal“

24 aprilie 1948. Săptămâna Mare a Sfintelor Paşti. Soarta tânărului Dan Lucinescu este pecetluită fără drept de apel. Din acea zi, timp de 15 ani neîntrerupţi, ca urmare a protestului intelectual împotriva doctrinei noului regim instalat în România, studentul a cunoscut în detaliu suferinţa terorii provocate de torţionarii din beciurile închisorilor comuniste.
Derulând firul cronologic al evenimentelor istorice, trebuie amintit că imediat după două dictaturi, carlistă şi antonesciană, vine epoca postbelică care a impus în România comunismul, instalat cu ajutorul Armatei Roşii şi în urma falsificării alegerilor din 1946.

Securitatea şi Miliţia militară, două instituţii create între 1948-1949, au devenit instrumente de tortură şi represiune politică îndreptate împotriva opozanţilor noului regim.Drept urmare, se poate vorbi de o rezistenţă anticomunistă în întreaga ţară până în anii 1962, când a fost lichidată.

Capturarea lui Dan Lucinescu în 1948 se înscrie în şirul arestărilor masive în rândurile studenţilor, elevilor, muncitorilor, oamenilor politici, cu scopul de a anihila şi de a preveni orice rezistenţă anticomunistă.

Astăzi, aflat la vârsta senectuţii, fostul deţinut politic povesteşte cu luciditate cele petrecute şi începe: „Îmi aduc aminte foarte bine momentul aprilie 1948. Mă aşteptam la acea zi. Eram în drum spre mănăstirile din Neamţ, care mie îmi sunt foarte dragi. Patru cetăţeni din noua formă a Securităţii, care de-abia se în-fiinţase, m-au înconjurat. Cum de la 13 ani eram militar, am scos pistolul rapid şi l-am ţintit pe cel dintâi. M-am uitat în ochii lui şi am văzut cum deodată a apărut spectrul morţii. În momentul acela m-am cutremurat şi mi-am spus că eu nu pot omorî patru oameni pentru a-mi salva viaţa, atâta timp cât susţin cauza luptei împotriva criminalilor. M-am gândit: «Este cu neputinţă acest gest. Eu sunt creştin, nu criminal». Am pus imediat pistolul la loc şi m-am lăsat arestat“.

0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ